Hvis du ikke skal bruke bobilen i vinter, er det smart å ta dine forholdsregler. Alternativet kan nemlig koste deg dyrt.
-Det er mange enkle grep du både kan og skal gjøre om bobilen settes til vinterlagring, uansett om det er innendørs eller utendørs, sier daglig leder hos Viken Bobil, Even Hansen til Motormagazinet.
1.Tøm ut alt vann
Det viktigste av alt er å tømme ut alt vann. Vann fryser og sprenger rør om vinteren. Bruk gjerne trykkluft for å blåse ut alt vannet, alternativt blåse opp en ballong og tre over kranen før du slipper trykket gjennom kranen. Fyll på miljøfrostveske i sluker for å unngå frostskader.
Etter at tømmejobben er gjort, er det lurt å kople trykkvannspumper fra rørene, eventuelt skurve av
dekselet på vannfilteret. Til slutt må alle kraner forlates i åpen midtposisjon så eventuelt vann i rørene får ekspandert ut.
2. Batteriene
Like viktig er det å sikre batteriene mot utladning.
Bobiler har to batteripakker, en for motoren og en for bodelen. Lad opp batteriene før du eventuelt kobler de fra. Oppladete batterier som er i god tilstand, tåler vinterkulden dersom de ikke er tilkoplet forbruksnettet i bobilen.
Forlater du batteriene i tilkoblet tilstand, vil det alltid være noe krypstrøm som kan forekomme. Dvs. at batteriene mister spenningen. Batteriene vil da bli ødelagt, hvis de står med for lav spenning over en periode på 2-3 uker. Da starter en sulfaterings prosess i batteriene, som fort svekker batterienes kapasitet. Derfor må batteriene jevnlig vedlikehold lades.
3. Tøm bobilen for mat
Alle matvarer må fjernes. Rengjør kjøleskap. Mus kan gjøre stor skade.
4. Unngå fuktighet
Det er om å gjøre å unngå fuktighet i bobilen. Pass på så det kommer til luft, slik at du unngår mugg og jordslag. Mange velger å legge tørrballer i bilen, for disse trekker til seg fuktighet. Har du god lagringsplass kan puter, madrasser og sengetøy oppbevares innendørs.
-Det kan også lønne seg å utføre oljeskift, fylle opp diesel for å hindre kondens og gå over gummilister. Smør også låsene på bobilen, påpeker Even Hansen hos Viken Bobil.
Det er viktig å fjerne snø fra taket pga. vekt. Men også av hensyn til lufting rundt takluker og ventiler på taket. Snø som tiner på dagtid, og danner islag på taket når nattefrosten kommer, dette kan ved gjentagende hendelser bygge opp issvuller rundt takluker, slik at vannet etter hvert kan nå høyde og renne over kanten på takluken.
Mange produsenter monterer ikke pakninger i taklukene pga. foreskrevne gjennomluftinger som enhetene skal ha for å holde godkjente standarder på luftinger.
Ikke varme på
-Hvis bobilen eller campingvognen lagres ute om vinteren, skal varmen være av eller på?
Det betyr ikke så mye hvis vogna/bilen er godt vinterkonservert, og har lufting.
Noen velger å la Alden eller Trumaen stå på med 230v spenning for å holde lunk om vinteren.
Da bør man tenke på at noen av komponentene har en beregnet levealder på 2-3000 timer.
så det kan være en ide og heller bruke en panelovn eller vifteovn.
Flere salg i år
Selv om sommersesongen definitivt er over, er det ganske travle dager hos Viken Bobil. Folk kjøper nemlig bobil hele året. I tillegg skal det utføres service og reparasjoner.
-Vi har solgt flere bobiler i år enn i fjor og er godt fornøyde med markedssituasjonen. Forventingen er også gode for resten av 2023, sier Even Hansen hos Viken Bobil, som holder til i Dikeveien. Midt mellom Fredrikstad og Sarpsborg.