Til å miste pusten av!

 

Et opphold på Røisheim Hotell i Bøverdalen kan gi deg åndenød i positiv forstand. Du mister nesten pusten av både omgivelser og mengden av kulinariske godbiter.

 

Klisjeen om at historien sitter i veggene og at stedet oser av historie, kan faktisk brukes når Røisheim Hotel skal beskrives. Helt siden 1858 har Røisheim vært overnattings- og bevertningssted, en eldgammel skysstasjon, hvor man ufattelig nok har maktet å ta vare på egenarten og likevel modernisert stedet i takt med samfunnsutviklingen.

 

Skakke og skjeve
På tunet står 14 fredede bygninger, mange skakke og skjeve. Akkurat som trappa opp til…

Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

 

Et opphold på Røisheim Hotell i Bøverdalen kan gi deg åndenød i positiv forstand. Du mister nesten pusten av både omgivelser og mengden av kulinariske godbiter.

 

Klisjeen om at historien sitter i veggene og at stedet oser av historie, kan faktisk brukes når Røisheim Hotel skal beskrives. Helt siden 1858 har Røisheim vært overnattings- og bevertningssted, en eldgammel skysstasjon, hvor man ufattelig nok har maktet å ta vare på egenarten og likevel modernisert stedet i takt med samfunnsutviklingen.

 

Skakke og skjeve
På tunet står 14 fredede bygninger, mange skakke og skjeve. Akkurat som trappa opp til annen etasje, der et rom med rustikt interiør og et moderne bad venter. Her finner vi, som nevnt, kombinasjonen har tidligere tider og nåtiden.

 

Bygningene og tunet på Røisheim ble fredet i 1923. Først var stedet et hvilested for handelsreisende, kusker og hester som skulle over Sognefjellet. Siden overtok turistene mer og mer. I dag er Røisheim et naturlig stoppested for alle som ønsker fred og ro, som lar seg inspirere av flott natur og som er glade i å spise god mat.

 

I tillegg er det mange som har Røisheim som base for fjellturer, enten på beina eller på sykkel. Det er mange fjell å bestige i nærområdet, ikke minst Galdhøpiggen, som ble besteget fra Røisheim allerede i 1850.

 

Dronning Sonja
Både norske og utenlandske tindebestigere har bodd på Røisheim. Det har også en rekke kjente kunstnere i flere kategorier gjort. Vi kan nevne Gude, Henrik Ibsen, Edvard Grieg, Vinje og Gerhard Munthe. Selv i dag satser Røisheim på kunst og kultur. Det er ofte utstillinger. For noen år tilbake hadde for eksempel H. M. Dronning Sonja utstilling på Røisheim

 

Maten spiller en sentral rolle. Vi har spist mange hotellfrokoster og sett like mange oppdekkede frokostbord opp gjennom årene, men maken til frokosten på Røisheim har vi aldri opplevd. Delikat anrettet mat og en variasjon i valg av retter, som var upåklagelig.

 

Smakfull meny
Middagen om kvelden er verdt et avsnitt eller to også. Den gode, smakfulle menyen var slik:

Grillet Fjellgeit-ost i birkebeinerskinke med honning og salat. Deretter kremet fiskesuppe med grønnsaker Julienne og fiskeboller. Hovedretten var hjort med fløtesaus, rosenkål med bacon og løk, potetpuré og tyttebær. Desserten bestod av hvit sjokoladeis-sandwich med lune bær. Det hører med til historien at vinanbefalingene traff blink uten at det kostet skjorta.

 

Ekteparet Kjell Magnussen og Lise Rolland driver i dag Røisheim Hotell, som har åpnet fra mai og ut på høsten en gang. De to styrer med stø hånd, og begge er opptatt av gjestfrihet og kvalitet fra morgen til kveld.

 

 

FAKTA
Røisheim Hotel ligger ved Sognedalsveien – mellom Lom i Gudbrandsdalen og Luster i Sogn. Stedet ligger 15 kilometer fra Lom.
Sognefjellsveien er en av Norges Nasjonale Turistveger. Veien er vinterstengt.

 

 

 

Artikkelen fortsetter under annonsen