Fiat 500 er og blir et ikon innen bilindustrien. De gamle klassikerne fra 50-tallet er blitt entusiastbiler – biler som mange har hatt gleden av å kjøre med sine usynkroniserte girkasser og masse sjarme.
Årets 2021-modell har samme retrodesign og nærmest de samme linjene som i 1957. Blinklyset er en direkte arv, og karosseri-linjene er modernisert på en god måte.
Flere bilprodusenter har forsøkt å lage et retrodesign i moderne biler. Etter vår mening er Fiat 500, sammen med Mustang, de som har lykkes best, Ford Thunderbird er et godt eksempel på en flopp.
Vår demobil i dag, har altså en vellykket historie bak seg. Ikke minst et design som vil holde seg moderne de neste årene.
Typisk bybil
Fiat 500 blir som oftest betegnet som bybil men kompakte mål. Det er også i ren bykjøring bilen er mest effektiv med hele 460 km rekkevidde via det største batteriet. Kombinert WLTP-rekkevidde blir det opptil 320 km ved blandet kjøring via bilens 42 kWt-batteri.
Bilen hurtiglades ved standard hurtiglading på 85 kW ladehastighet, ombordladeren du kan bruke via en ladeboks i garasjen er på opptil 11 kW avhengig av utstyrsgrad. I tillegg kommer den vanlige laderen som koples til husholdningsstikk. Alle lademuligheter er dekket.
Komplett modellutvalg
Utstyrsnivået Icon er valgt denne gangen. Det betyr nest høyeste utstyrsnivå til kr. 276.900, -. Mange velger trolig topputgaven La Prima, nordmenn elsker tross alt utstyr.
Vi fant oss vel til rette i denne utgaven. Våre 1,88 cm er utenfor målgruppen med tanke på bakseteplass, men innvendig plass er unyttet til siste millimeter, så fører og passasjersete passet godt. Fiat 500e er en typisk urban bil hvor markedsføringen satser på en yngre målgruppe.
Ikke mange valg
Siden mang en Fiat -entusiast faktisk har vokst opp med denne ikoniske modellen, skal vi ikke se bort fra at mange ønsker seg en Fiat 500e selv om de er opp i åra. Barnebarns plass i baksetet er helt grei. Kanskje de skal ta modellvalget helt ut å gå for Kabriolet utgaven også, nyte sommerværet med nistekurv i baksetet full av italiensk ost, brød og olivenolje?
Denne kundegruppen har ikke mange andre valg siden Fiat 500 cab er den eneste moderne, elektriske kabriolet- modellen med fire seter som tilbys i Europa. Vi hadde ønsket en ekstra dør for lettere adkomst til baksetet, ønsket blir oppfylt via Fiat 5003 3+1 som leveres med ekstra dør på passasjersiden. Årets modell er forresten større enn forgjengeren, seks centimeter lengre og seks centimeter bredere.
Infotainment system
Ny bil medfører også nytt infotainment system. Tilkoblede tjenester online og Autonom kjøring på nivå 2, smart teknologi også. Filholderassistenten var automatisk deaktivert siden vi kjørte på vintervei. Smart elektronikk som faktisk virker i praksis, liker vi godt.
Opplevelsen på veien er moderne, Bilen er forresten en fryd å kjøre i bytrafikk. Lett på rattet, prefekt i parkeringshus og de trange parkeringslukene er blitt romslige plassmessig.
118 elektriske hester fungerer godt i en lett bil. Ut på motorvei via akselerasjonsfeltet går 0-100 går på 9,0 sekunder blank. Denne småbilen fungerer godt på motorvei også, lydløs elmotor, men med litt dekkstøy fra bakhjulene.
De tre kjøreprogrammene passer det best å teste i bykjøring. Normal, Range og Sherpa. Sistnevnte Sherpa-modus kan aktiveres når som helst for å optimalisere gjenværende rekkevidde. Når den er valgt, administreres energiforbruket ved å kontrollere hastighet, akselerasjon.
Moderne teknologi
Normal og Range har også kraftig regenerering eller motorbrems, slik at bilen faktisk kan kjøres med kun en pedal i byen. BIlen bremser kraftig selv. Det å skifte modus er enkelt siden knappen er på midtkonsollen. Disse logiske løsningene er gjennomført på Fiat 500.
Det er egentlig bare å trykke inn startknappen, deretter i drive og kjøre. Inn med P-knappen ved parkering og bilen parkbrems aktiveres automatisk. Bilens funksjoner kan også styres via telefonappen siden bilen er online. Fiat 500e er liten og søt, men en hypermoderne elbil med det seneste innen teknologi.
Konklusjon
Fiat 500e er et italiensk ikon som har tatt vare på sine røtter ved å bli produsert på den ikoniske Mirafiori fabrikken, Turin Italia der Fiat 500 så dagens lys for første gang. Man kjøper ikke bare en bil, men en merkevare som vekker oppmerksomhet i trafikken. Hele 460 km rekkevidde ved ren bykjøring er langt over våre 32,6 kilometer per daglig kjøredistanse, ifølge SSB.
Fakta Fiat 500e
- Motor: Elektrisk
- Slagvolum: 0-liter
- Effekt: 118 hk
- Moment: Ikke oppgitt
- Gir: Automatgir
- 0-100 km/t: 9,0 sekunder
- Toppfart: 150 km/t
- Elektrisk rekkevidde: 320 km WLTP
- Forbruk blandet: 1,31 kWt
- Co2 utslipp: 0 g/km
- Egenvekt: 1.500 kg
- Tilhengervekt: ikke oppgitt
- Lengde: 3,36 m
- Bredde: 1,69 m
- Høyde: 1,51 m
- Akselavstand: 2,32 m
- Utstyrsnivå: Icon
- Pris fra: Kr 221.900, –
- Pris prøvekjørt utgave: Kr 276.900, –

Fiat 500 har bevart designet fra tidligere modeller, Fiat 500e er motorhistorie i ny innpakning.

Skjulte elektriske dørhåndtak har blitt en favoritt på elbiler, disse var praktiske vinterstid hvor problemet med frosset håndtak er eliminert.

Overraskende bredt bilde på ryggekamera med meget god oversikt.

Morsomt med digitale instrument du selv kan tilpasse for å vise navigasjon eller valgt kjøreprogram.

Fiat 500e har god plass i førersetet til mine 1,88 cm, det er derimot trangt bak, men jeg er ikke i målgruppen til småbiler uansett bilmerke.

Damene bruker ordet søt, mens herrene tenker klassisk retro om Fiat 5003 som dermed passer til de fleste.

I en verden med sort interiør er det deilig å se at Fiat går for denne lyse trivelige fargen med spesiell 500 logo i setene, velger dere cab får dere med samme logo på kalesjen også.

Multifunksjonsratt med en skult mulighet, bak rattet finner vi knapperekke til lyd og bytte av radiokanaler, i denne klassiske bilen passet det godt med DAB-vinyl for å få den rette klassiske stemningen.

Dette er den først bilen vi har kjørt med smart filholderassistent, den var automatisk deaktivert på snødekte veier, ønsker man å deaktivere assistenten sommerstid så trykker man bare her.

Kjøreprogram og informasjonssystemets lydnivå justeres fra midtkonsollen.