Ford ønsker å være størst i Norge på nyttekjøretøy. Planen er at nye Ford Transit Trail og Active skal bidra sammen med helt nye Quaife Grip Control.
Fords nye Quaife Grip Control er tilgjengelig på biler med forhjulsdrift, og tanken bak introduksjonen av dette meget spesielle hjelpemiddelet til forbedret fremdrift, er å gi kundene et valg som kan bedre inntjeningen på bunnlinjen.
Testing på fjellet
4×4 systemer er dyrere i innkjøp, har høyere servicekostnader som vil innvirke på kostnadene og økt vekt som er en ulempe for drivstoff forbruket. Disse ekstra kostnadene påløper hele leasing eller eierperioden. Med nyheten Quaife Grip Control kan en rekke kunder velge denne rimelige løsningen, som ikke har innvirkning på drivstofforbruk eller service kostnader.
Systemet virker. Vi reiste til fjells for å teste.
Torsen diff
Sperre på aksel er ingen nyhet. En Detroit Locker på Mustangen forhindrer hjulspinn. Det er meget enkelt å registrere på Street legal rundt om i landet, hvor vi selv kan se forskjellen på biler med og uten. I 1986 tok Audi i bruk Torsen-differensial i sine Quattro-modeller, det er denne Torsen-teknologien Ford har videreutviklet sammen med Quaife.
Quaife Grip Control (mekanisk differensialbrems) reduserer uønsket hjulspinn, spesielt på løst eller ujevnt underlag, ved å sende kraft til hjulet med best veigrep. Quaife Grip Control er mekanisk helt uten den elektroniske Grip kontrollen vi kjenner fra andre biler, hvor bremsen aktiveres på hjulet som spinner.
Quaife Grip Control jobber også sammen med Tracion kontrollen. Quaife Grip Control sørger for fremdrift og Traction kontrollen jobber med å forhindre sideveis bevegelser.
På tur
Siden vi hadde en hel dag til rådighet tok vi med en del andre nyttekjøretøy fra Ford også. Ranger Thunder, Ranger Limited og Ranger Raptor samt Transit 2T og Transit Custom-variantene både med og uten Grip Control for å sammenligne fremkommelighet.
Den gamle og historiske Kongeveien mellom Lommedalen og Ringerike var målet for å teste nye Transit Trail med Quaife Grip Control. I begynnelsen av veien var det en velholdt grusvei uten de helt store utfordringene,Vi forsøkte bakkestart uten at vi merket stor forskjell, men som sagt ingen utfordring i terrenget. Det var først når vi traff på is i et av hjulsporene, og godt feste i det andre, at Quaife Grip Control virket overbevisende.
I praksis får man følelsen av en tradisjonell «sperre» ved at kraften går ut til begge hjul, men uten sperrens låsing av aksel som trekker bilen rett frem uten mulighet til å styre. Med Quaife Grip Control kan vi svinge på rattet selv om sperren aktiveres og bilen følger rattets retning.
Vi byttet til Transit uten Grip Controll og forsøkte på samme sted med et hjul på grus og et på is. Bilen bare spant og motor ruset opp uten den kraftforskyvningen som bilen med Quaife Grip Control hadde tidligere. Med et «egg» under gasspedalen fikk vi fremdrift, men vi ønsket å kjøre i mer utfordrende terreng. Dermed var traktorveier neste utfordring på programmet.
Fjell, stein, gjørme
På traktorvei var Quaife Grip Control på hjemmebane. Bilen gnager seg frem oppover bakkene. Fordelen med dette systemet er at man har full effekt på motoren hele tiden, ingen begrenset effekt når det spinner, heller ingen brems som klyper rundt skiven ved hjulspinn.
Det var vesentlig forskjell når vi byttet til bil uten Quaife Grip Control. Den siste, bratteste bakken måtte bilen gi tapt, men Quaife Grip Control er ingen erstatning for fullverdig 4×4. Systemet er tiltenkt de som ønsker et rimeligere alternativ.
Hopper man over i en Ranger Raptor så forseres disse bakkene uten noen form for problem. Systemet er tiltenkt de store bilflåtene som går i vanlig trafikk på brøytede veier vinterstid, men kan behøve ekstra hjelp til framdrift i et knipetak, og de er det mange av. Med dette systemet tetter Ford et hull i nyttekjøretøy-porteføljen, i 2022 vi de tette enda et hull ved hjelp av Ford E-Transit med 350 km rekkevidde.
Hovedbilde: Ford kortesjen på vei opp historiske Kongeveien mellom Lommedalen og Ringerike for å teste serien av nyttekjøretøy utenfor vanlig vei. Foto: Ford