Gamle motorsykler blir som «smykker»

Frank Gulbrandsen med tre av sine siste restaureringer, Kawasaki 500 H1 Mach 3 fra 70-tallet er blitt forvandlet fra objekt til museumsstandard.
Frank Gulbrandsen med tre av sine siste restaureringer, Kawasaki 500 H1 Mach 3 fra 70-tallet er blitt forvandlet fra objekt til museumsstandard.

 

Frank Gulbrandsen ble interessert i motorsykkel tidlig i livet og siden har han fortsatt i samme sporet. Lite har forandret seg siden ungdomstiden. Gulbrandsen restaurer gamle motorsykler og forvandler syklene til de reneste «smykker».

 

Interessen for motorsykler har hele tiden vært stabil uten de vanlige oppholdene, hvor hobbyen har blitt satt til side en periode for deretter å komme tilbake. Den eneste forandringen er at interessen har flyttet seg fra R-sykler til veteran. Nå gir Gudbrandsen…

Av:
Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Frank Gulbrandsen med tre av sine siste restaureringer, Kawasaki 500 H1 Mach 3 fra 70-tallet er blitt forvandlet fra objekt til museumsstandard.

 

Frank Gulbrandsen ble interessert i motorsykkel tidlig i livet og siden har han fortsatt i samme sporet. Lite har forandret seg siden ungdomstiden. Gulbrandsen restaurer gamle motorsykler og forvandler syklene til de reneste «smykker».

 

Interessen for motorsykler har hele tiden vært stabil uten de vanlige oppholdene, hvor hobbyen har blitt satt til side en periode for deretter å komme tilbake. Den eneste forandringen er at interessen har flyttet seg fra R-sykler til veteran. Nå gir Gudbrandsen disse et nytt liv.

 

Stram Vire og Morropeden
Det hele startet med Yamaha 100 LS2. Siden utviklet interessen seg til banekjøring med R-sykler. Sn stygg ulykke på Rudskogen stoppet ikke Gulbrandsen, for etter 48 timer på sykehus var han tilbake på banen for å støtte kompiser som fremdeles kjørte på stevnet.

 

Helt pensjonert fra Racingen er Gulbrandsen dog ikke, for R sykkelen av merket Yamaha er fremdeles på plass i verkstedet på Ise, der også en scooter i totalrestaurert tilstand til brukt på Stram Vire og Morropeden. Verkstedet inneholder også tre restaurerte Kawasaki 500 H1 Mach 3 fra 70-tallet. Disse ble kalt «Widowmaker» siden motoren er plassert langt bak, all motoreffekten eksploderer rundt 6000 omdreininger. Det er en fare for at sykkelen steiler med høy risiko for å bli ufrivillig organdonor.

 

Bremsene var ikke mye å skryte av på den tiden med tromler. Bremseskiver kom senere, men til tross for disse ulempene er 70-talls Kawasaki noe av det mest brutale man kan kjøre. Gulbrandsen forvandler likevel disse perlene fra et hengerlass med deler til nydelige perler bevart for all fremtid.

 

Gode hjelpere lokalt
-Jeg er heldig som bor i Sarpsborg. Nesten alt jeg behøver er tilgjengelig lokalt, forkromming på Hafslundsøy, Motorverksted i Sannesund, sandblåsing og lakkering er det også lokale krefter som hjelper til med. Pulverlakkering av ramme likeså, det største problemet er å finne ut hvordan sykkelen ble levert fra fabrikk originalt, forteller Gulbrandsen.

 

– Enkelte originale låvesykler er blitt avfotografert i detalj for at en ferdig restaurert sykkel skal være montert sammen helt identisk slik de forlot fabrikken. Jeg har hatt motorsykler som hobby i 36 å,r og lever og ånder for denne hobbyen. Jeg her knyttet et enormt kontaktnettverk i Europa med tanke på å skaffe deler og ikke minst kunnskap om stripen på tanken skal være lakkert eller teipet på modellen jeg restaurerer. Originale dekk er selvsagt ikke brukbare om man skulle finne et fra 70-tallet, men med kontaktnettet skaffes et identisk nyprodusert dekk med samme mønster, slik er det med dekaler også. De blir reprodusert, men med forskjellige fargenyanser, så det gjelder å finne den riktige.

 

Verksted på Ise
Restaureringen blir til på et lite verksted på Ise, der har Gulbrandsen har holdt til i 16-år. Deler og motorsykler opptar mesteparten av plassen så det er bare ca. 5 m2 til rådighet til sykkelen. En sykkel har stor fordel i forhold til bil, man behøver ikke stor plass og dermed blir kostnaden lav ved å varme opp et lite rom vinterstid. Varmt rom, kaffe og en god arbeidsbenk med verktøy, så kommer man langt.

 

-De veteransyklene du har passer trolig på museum. Blir de kjørt under sommerhalvåret?
– Ja, jeg kjører ofte med min Kawasaki 500, men også med R-sykkelen rundt i hele Europa på jakt etter nye kontakter og leverandører av deler. Jeg brukte faktisk en uke på å lete etter en Kawa 500 på Nordkoster etter tips fra miljøet, og til slutt satt jeg på Koster-fergen på vei hjem med en ramme, noen hjul og flere bæreposer med deler, 12 uker senere var sykkelen på veien. Slike turer er ren egotripp, men på treff reiser vi ofte sammen. Den samme gjengen som kjørte sykkel i ungdommen, holder sammen fremdeles. Vi er gråere i håret, men interessen for sykkel har ikke sluppet taket. Via Facebook-gruppen formidles treff i Trollhättan, Uddevalla, Tyrigrava, Høk og Kornsjøkiosken er ofte møteplasser.

 

Hadde vært perfekt
-Vi er en fem seks gutter som har et fellesverksted også, der møtes vi når behovet for å være sosial er til stede. Interessen for motorsykkel fører også med seg en samling av klær. En hjelm og kjøredress passer til R-sykkelen, en helt annen mer tidsriktig til 70-talls Kawasaki og min scooter har også tidsriktig hjelm forteller Frank.

 

-Alderen medfører en viss nostalgi over ungdomstiden. Min første sykkel vekker minner og jeg vil gjerne restaurere en Yamaha 100 LS2. Dette var nemlig min første sykkel som startet hele denne interessen, så en identisk Yamaha 100 LS2 i samme farge, ville være perfekt, avslutter Frank Gulbrandsen.

 

 

Kawa 500 på bane, legg merke til det innbitte uttrykket i ansiktet, Frank er ikke redd for å bruke sin «Widowmaker». Foto: Frank Gulbrandsen

 

Legg merke til veggen bak Frank, her har han samlet forskjellige kjøredresser og hjelmer til bruk ved forskjellige anledninger, en hjelm til R-sykkel og en annen til veteran.

 

Alle deler er tilbakeført med riktige farge, det er ikke bare å rengjøre forgasser, bytte pakninger osv., men forgasser får lik farge som originalt. Ultralydbad blir brukt til denne jobben.

 

Arbeidsbenk er viktig, ser man nøye på veggen så har SA en artikkel om Frank som er tilbake på banen 48 timer etter en stygg ulykke, sammen med andre bilder fra racing-karrieren.

 

Scooter er vel så langt fra R-sykler det er mulig å komme, men interessen er allsidig og denne blir brukt på Stram Vire og Morropeden.

 

Lakk koder finnes på gamle sykler, men ikke fargene på striper, her kommer gamle bilder til nytte når man skal få en helt nylakkert tank til å se original ut.

 

Denne S-en er frest inn i godset, men den skal få riktig farge også, bare en liten detalj, men slike ting tar tid.

 

Krom, eloksert, polert rustfritt fra fabrikk er spørsmålet? Frank har oversikt slik at det blir riktig.

 

Tilbake på Nord Koster med ferdigrestaurert sykkel, hele prosessen fra en sykkel i bæreposer til restaurert prakteksemplar tok 12 uker. Foto: Frank Gulbrandsen

 

 

 

Artikkelen fortsetter under annonsen