Arctic Trucks bygger om en rekke konkurrerende pickup-er, men Ford Ranger Raptor benytter en helt annen strategi ved å la Ford Performance stå for fabrikk ombyggingen.
I utgangspunktet er Ford Ranger rå i seg selv. Vi har tidlige hatt gleden av å teste bilen på bratte skogsveier. Det er dette grunnlaget Ford Performance har videreutviklet og konvertert til den ultimate Pickup-en med navn Raptor.
Ford Performance er ingen hvilken som helst bil, men utviklet med tanke på racing og rendyrke det beste fra Ford-konsernet.
Under Performance navnet finner vi kjente modeller som Shelby GT 350, Ford GT, Ford F-150 Raptor osv. Navnet Raptor passer godt til bilen. Vi kjenner det fra Jurassic Park. Raptor er familienavnet til den hissige av Velociraptor dinosaurusen.

Bygget for ekstreme forhold
Ford Ranger Raptor er ikke første bil ut i Raptor-serien, selv om Ford Performance divisjon er kjent for racing utvider de porteføljen ved å benytte sin kompetanse til Pickup-markedet også.
Tidligere har Ford laget en Raptor-utgave av en 456-hesters F-150. Denne modellen er ikke avgiftsgunstig under dagens forhold i Norge. Dermed er det gledelig at vi har fått tilgang til Raptor-utgaven av lillebror Ford Ranger i stedet.

Bygget for å være den tøffeste i klassen
Dette er en bil som er utviklet fra bunnen av, for å takle alle former for utfordrende transport. Da må også komponentene være forsterket for å tåle utfordringene. Vadedybden er nå på hele 85 cm og med bakkeklaring på 281, vil bilen takle utfordrende oppgaver i terrenget. Likevel kan det være en fare for at bilen slår nedi stein eller hindringer i utmark, derfor er Ranger Raptors unike, stige formede understell bygget om og forsterket med lavlegert stål med høy styrke. Slik tåler bilen de ekstreme påkjenningene ved Performance-kjøring i terrenget.
Fjæringen er også oppgradert med FOX Racing Suspension som standard. Denne prestasjonsinspirerte fjæringen er innstilt, for å absorbere harde støt. Den jevner også ut humper og hjulspor uten problemer.

Optimaliserte kjøreprogram
Elektronikken hjelper deg i terrenget også, derfor er en rekke kjøreprogram tilgjengelig på nye Ford Ranger Raptor. Hele seks forskjellige moduser maksimaliserer fremdriften under alle forhold: Normalmodus, Sportsmodus, gress, grus- og snømodus, søle- og sandmodus, steinmodus, samt Bajamodus for uslåelig offroad-ytelse.
Kjøreprogrammet Baja er også oppkalt etter det berømte Baja Desert Rally. Markedsavdelingen har lykkes med å med å gi Ford Ranger Raptor et tøft navn, men også et kjøreprogram som hentyder til Off-Road Rally. I tillegg til dette lar Ford Ranger Raptor deg velge mellom 4×2, 4×4 høy og 4×4 lav mens du kjører.
På vanlig vei bruker vi bare drift på en aksel for å spare drivstoff, men de fleste vil legge inn firehjulsdrift under vanskelige forhold. Ford Ranger Raptor er ikke bygget for show, de fleste bilene vil trolig bli benyttet til tøffe tak innen anleggsvirksomhet, service på vanskelig og utilgjengelige steder med dårlige veier, skogsdrift osv. Her har man et «blikkfang» og arbeidsbil i ett.

På veien
Ford Ranger Raptor er høy. Man klatrer opp i førerhuset og tar plass i helt spesielle Raptor delskinn sportsseter med Raptor logo. Startknappen vekker motoren til live med et mektig lydbilde vi ikke forventer av en 2-liters motor. Selve kjøreopplevelsen er ikke slik vi forventet, for bilen oppleves faktisk myk over fartsdumpene og det er lett å gi litt ekstra gass bare for å få tilgang til den herlige Raptor motorlyden.
Ute på skogsvei merker vi at Ford Ranger Raptor ikke er en vanlig pickup med tanke på understell. Vanligvis gir Pickup-er som oftest en stump følelse i de største hullene etterfulgt av risting, Raptor derimot demper underlaget meget godt uten den vanlige ristingen ved tomt lasteplan. Vi tror FOX Racing Suspension – sammen med Raptor Fox Pro -støtdempere – med 30 prosent lenger vandringsvei bidrar til dette,- sammen med BF Goodrich 285/70 ‘’all terrain’ dekk på hele 838 millimeter i diameter.
De som benytter bilen i anlegg vil også sette pris på Offroad pakken med El.diff. bakaksel, beskyttelse under motor/drivstofftank med 2,3 mm ekstra sterkt stål. På utfordrende underlag er det også greit å vite at Raptor innehar en kontinuerlig beskyttelse mot velt via det elektroniske stabilitetskontrollsystemet.

2,0-liter
Ford har også blitt med på trenden med å redusere motorvolum. Nye Ford Ranger Raptor leveres bare med ett motoralternativ i form av en 2.0-liters EcoBlue biturbo dieselmotor på 213 hk koblet sammen med en 10-trins automatkasse.
10 trinn var av enkelte eksperter vurdert som totalt unødvendig når de første pressemeldingene dukket opp. Siden motoren jobber over et bredt turtallsområde, vil ventilstyring alltid være et kompromiss med tanke på effektiv forbrenning. En 10-trinns automatkasse vil ved hjelp av girene holde motoren innen det området der den forbrenner drivstoffet best og renest. Resultatet blir enda mer miljøvennlig med mindre utslipp og renere forbrenning.
Motor og girkasse kombinasjonen er faktisk artig å kjøre. Girkassen har markante skift i kombinasjon med Raptor-lyd slik at bilen føles sporty. Akselerasjonen er også bedre enn på Fords 3.2-liters TDCI-dieselmotor, nykommeren har 13 HK og 30 Nm mer enn dagens 3.2-liters TDCI-dieselmotor.
Siden både Mercedes X-klasse og VW Amarok har V6-motor på sine toppmodeller, burde vel Ford strengt tatt tilby det samme på topputgaven.

Konklusjon
Ford lager et helhetlig produkt ved å la Ford Performance divisjon bygge toppmodellen Raptor selv på fabrikk og utvikle modellen til den tøffeste i klassen. Velkjente Ford Ranger er utgangspunkt, men Raptor har mer av alt man måtte ønske for å ta seg frem i ulendt terreng, men også designet står i stil.
Fakta Ford Ranger Raptor
- Motor: R4 diesel
- Slagvolum: 2,0-liter
- Effekt: 213 hk
- Moment: 500 Nm
- Gir: 10-trinns automat
- 0-100 km/t: 10,5 sekunder
- Toppfart: 170 km/t
- Forbruk blandet: 0,89 l/mil NEDC
- Co2 utslipp: 233 g/km NEDC
- Egenvekt: 2.510 kg
- Tilhengervekt: 2.500 kg
- Lengde: 5,37 m
- Bredde: 2,03 m
- Høyde: 1,87 m
- Akselavstand: Ikke oppgitt
- Utstyrsnivå: Raptor
- Nyttelast: 520 kg
- Pris fra: Kr 689.900, – eks.MVA
- Pris prøvekjørt utgave: Kr 689.900, – eks.MVA
