Kia e-Niro – Romslig elbil til folkelig pris

 

Kia e-Niro er en fullverdig familiebil. Bilen romslig med god bagasjeplass og forbausende god rekkevidde til lav pris. En skikkelig folkebil.

 

De fleste kjenner til konsernsøsknene Kia og Hyundais samarbeid i bilmarkedet. Elbilen Hyundai Kona ble sluppet først og dermed trodde vi Kia e-Niro ville bli lik Hyundai Kona siden begge bilene kommer med samme antall hk og 64 kWt batterikapasitet. Det viste seg senere at Kia e-Niro er en helt annen bil, – en størrelse opp i forhold til Kona.

 

 

 

C-segment

Kia e-Niro er med markant crossoverdesign meget godt tilpasset det norske markedet. Med…

Av:
Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

 

Kia e-Niro er en fullverdig familiebil. Bilen romslig med god bagasjeplass og forbausende god rekkevidde til lav pris. En skikkelig folkebil.

 

De fleste kjenner til konsernsøsknene Kia og Hyundais samarbeid i bilmarkedet. Elbilen Hyundai Kona ble sluppet først og dermed trodde vi Kia e-Niro ville bli lik Hyundai Kona siden begge bilene kommer med samme antall hk og 64 kWt batterikapasitet. Det viste seg senere at Kia e-Niro er en helt annen bil, – en størrelse opp i forhold til Kona.

 

Flere kjøreprogram er tilgjengelig, det er aldri en prøvekjøring uten å ha testet sportmodus.

 

 

C-segment

Kia e-Niro er med markant crossoverdesign meget godt tilpasset det norske markedet. Med lengde på 438 cm plasserer Kia e-Niro seg en bilklasse over hovedkonkurrentenes Hyundai Kona (416 cm) og Opel Ampera-e (417 cm) i det populære C-segmentet.

Større bil forsvarer en økt pris. 377.400,- kroner koster Kia e-Niro ved introduksjonen. En bilklasse opp fra Kia e-Niro igjen kjemper Jaguar i-Pace (4.68 cm) og Audi e-tron sammen med Tesla model 3 (4.69 m) om kundene i Premium-markedet til nesten dobbelt pris. Kia e-Niro satser på prisbevisste familier og blir første elbil i C-segmentet med 64 kWt batteri.

Med bagasjeplass på 451 /1405 liter og plass til fem passasjerer blir Kia e-Niro garantert en salgssuksess. Problemet blir å skaffe nok biler til allerede ventende kunder.

 

Dekselet gir inntrykk av en V6 under, men denne bilen er helelektrisk med 204 elektriske hester under panseret isteden.

 

 

Rekkevidde

De med rekkeviddeangst burde være kurert med Kia E-Niro på banen. I Norge hopper man glatt over minste batteri og selger bare topputgaven med 64 kWt batteri fra koreanske SK Innovation.

Kia e-Niro har også et varmesystem for batteriet som gjør at det holder optimal temperatur når ute temperaturen synker. Systemet medfører også at batteriet holder stabil temperatur under lading. I tillegg kommer en varmepumpe som bidrar til å varme opp kupeen. Dette betyr at batteriet belastes mindre og dermed økes rekkevidden.

Kia e-Niro blir også målt etter det mer realistiske WLPT målenorm som gir et bedre bilde av hva man kan forvente av rekkevidde, 455 kilometer (WLTP) kilometer. Våre svenske journalist-venner testet en Kia e-Niro på motorvei, som er den verst tenkelige måten med tanke på rekkevidde. Testen ble utført med 22 grader i kupeen og i fartsgrensen inkludert forbikjøringer.

Turen startet på 93 prosent batterikapasitet og de kjørte 339,3 km. Med fullt batteri er det mulig å kjøre ca. 35 mil på motorvei. Kia hevder også at bilen kan klare opptil 615 kilometer i bykjøring uten at vi skal gå god for disse tallene, men vi var nede på 1.59 kWt pr. mil i bykjøring med fire minusgrader ute og varme innstilt på 22 grader.

 

Nordmenn er syklig opptatt av rekkevidde, vår Kia e-Niro hadde 437 km gjenstående kjørelengde før testkjøring.

 

 

100 kW

En ny verden åpner seg med nye super-ladestasjoner. Det hjelper ikke de fleste elbilene på markedet som bare tar imot 50 kW, men Kia e-Niro er laget for å motta hele 100 kW. Dermed bruker Kia 42 minutter på å lade batteriet fra 20 til 80 prosent.

Koplet til en ladeboks, som utnytter bilens ombordlader maksimalt, tar ladeprosessen i underkant av seks timer. Ombord laderen er på 7,2 kw og det betyr at dere behøver en 32 A enfaset ladeboks for å få full utnyttelse av kapasiteten i garasjen. En ladekabel til vanlig 10 A husholdningstikk følger også med.

 

Niro ble lansert i 2016, nå er det klart for elektriske Kia e-Niro. Suksessen er allerede et faktum, dette er en bil verdt å vente på, for kø blir det…

 

 

Fullspekket

På sedvanlig Kia-vis satser fabrikken på store pakker med utstyr istedenfor å skreddersy bilen til hver kunde, for Kia e-Niros vedkommende har man valgt alt av utstyr i modellen som bare kommer i et utstyrsnivå. Til gjengjeld er dette toppnivået med alt du behøver av utstyr og kjøreassistenter.

Standard er blant annet LED hovedlys, takrails, skinnseter, trådløs lader for mobiltelefon, adaptiv fartsholder som følger bilen foran i køen, oppvarmet ratt, ryggekamera, navigasjon og JBL lydanlegg. Verdt å merke seg er Lane Following Assist som er nivå to på selvkjørende teknologi. Den registrerer biler foran seg samt vegmerkinger, slik at bilen holder seg i sin kjørebane. Systemet følger opp akselerasjon, bremsing og styring for å holde bilen på riktig sted, og er virksomt fra 0 til 130 km/t.

 

Som dere ser er det små forandringer på elbilen i front i forhold til originale Niro, luftinntaket er tettet og en ladeport til type ladekabel er på plass.

 

 

Komfort

0-100 km/t går unna på kjappe 7,8 sekunder. Takket være 204 hk elmotor med 395 newtonmeter dreiemoment tilgjengelig fra start. Kia e-Niro er kjapp i bytrafikk til tross for sin tyngde.

Batteripakken er plassert lavt i bilen, mellom akslingene, noe som gir e-Niro et lavt tyngdepunkt. Med den brede hjulstillingen får derfor bilen maksimal stabilitet og kjøreglede på svingete veier uten at vi får den sportslige følelsen et stramt understell gir. Isteden har ingeniørene satset på et komfortabelt understell som passer bedre til denne type bil.

På motorvei dempes ujevnhetene godt og e-Niro gir deg en behagelig reise. Kia e-Niro har gjennomgått endringer med tanke på støydemping også, men litt dekkstøy slipper igjennom. Elektrisk manøvrerbare seter gir deg en god sittestilling. Alt av knapper er logisk plassert, men nytt på denne i forhold til Kia Soul ev er hendler på rattet, hvor man justerer regenereringen av energi i tre trinn.

 

Dreiehjul er benyttet til gir velger, samme sted finner man også knappen til å velge forskjellige kjøreprogram.

 

 

Konklusjon

Kia E-Niro er den første elbilen med lang rekkevidde i det utrolig populære C-segmentet hvor også Golf hører hjemme. Plassutnyttelsen kombinert med rekkevidde medfører at Kia E-Niro kan være familiens eneste bil. Den eneste utfordringen vil bli lang leveringstid. Løp og kjøp er konklusjonen!

 

De første bilene er Launch Edition med alt av utstyr, senere har kunden mulighet til å velge et lysere interiør også.

 

 

 

Fakta Kia e-Niro

  • Motor: Elektrisk
  • Slagvolum: 0-liter
  • Effekt: 204 hk
  • Moment: 395 Nm
  • Gir: Automat
  • 0-100 km/t: 7,8 sekunder
  • Toppfart: 167 km/t
  • Forbruk blandet: 1,59 kWt/mil WLPT
  • Co2 utslipp: 0 g/km
  • Egenvekt: 1.113 kg
  • Tilhengervekt: 1.775 kg
  • Lengde: 4,38 m
  • Bredde: 1,81 m
  • Høyde: 1,56 m
  • Akselavstand: 270 m
  • Utstyrsnivå: e-Niro
  • Bagasjerom volum: 451 /1405 liter
  • Pris fra: Kr 377.400, –
  • Pris prøvekjørt utgave: Kr 377.400,-

 

Ev-logo bak gjenkjenner vi fra Kia Soul EV.

 

Meget romslig bagasjerom på 451 /1405 liter har funnet veien inn i Kia e-Niro.

 

Batteriene stjeler plass, gulvet til baksetet har bare en liten brønn til beina og medfører at de langbeinte vil få lite støtte fra sitteputen helt fremst.

 

 

Artikkelen fortsetter under annonsen