Nyttekjøretøy forbindes vanligvis med dieselmotor. Nå kommer også denne gruppen av kjøretøy med en etterlengtet kombinasjon.
Vår hverdag forandres i rasende fart. Det er ikke lenge siden diesel var i skuddet i personbilmarkedet, slik er det ikke nå. I september var 18 prosent av førstegangsregistrerte personbiler i Norge utstyrt med dieselmotor, mot 26,4 prosent samme måned i fjor.
Blant nyttekjøretøyene ser vi ikke samme trend, der er det nesten bare dieselmotorer på veien. Heldigvis fungerer valgfriheten i markedet og når bensinmotorer blir etterspurt igjen forandres bilfabrikken sin strategi. Dermed har vi mulighet til å presentere klassikeren VW Caddy med bensinmotor og automatgir.

Privatbilmarked
Volkswagen tenkte på privatmarkedet når de lanserte bensinmotormotor og girkasse-kombinasjonen. Overraskende mange velger Caddy på privatmarkedet også, ofte som bil nummer to hvor familien har behov for plass.
Denne gruppen blir det etterhvert flere av siden nordmenn har båt, hytte og er mer aktive enn tidligere. Kassebil er praktisk til alt fra frakt av materialer til fotballutstyr eller spillejobb. Caddy passer således til alle tenkelige fritidsaktiviteter.

Bensinmotor
Minste bensinmotor tilgjengelig har 84 hester, men også lavest pris blant hele modellutvalget til Caddy. Innstegsprisen starter på kroner 222.400,-.
Vår demobil denne gang er utstyrt med 125 hesters bensinmotor i kombinasjon med TSG automatgir. Personlig liker jeg denne kombinasjonen bedre enn dieselmotor. «Vår» Caddy blir lettere i fronten, dermed får den også bedre kjøreegenskaper. 125 bensinhester i vår korte utgave av VW Caddy gjør også bilen forbausende kvikk. Automaten griper godt ved utkjøring i veikryss, så godt at man kan risikere hjulspinn. Motoren spiller også på et bredere turtallsregister og er bedre på støy.
Innvendig er det ingen forskjell på bensin eller diesel variantene, Caddy blir bedre på veien år for år og nærmer seg personbilkomfort. De moderne kjøreassistentene er på full fart inn i nyttekjøretøyene til Volkswagen også via front assist med City nødbrems og ryggekamera.

Demobil
Demobilen var utstyrt med Loyds skillevegg med vindu. Veggen er tilleggsutstyr, men kan være fornuftig å koste på seg. Veikryss konstruert med skrå påkjøring til hovedvei kan våre en utfordring for kassebiler grunnet dødvinkel, vanlig trafikk fra høyre befinner seg vanligvis i dødvinkelen. Skilleveggen med vindu løser dette problemet ved at man ser mellom nakkestøttene gjennom vindu til skilleveggen og igjen gjennom vinduet til skyvedøren. På den måten blir ikke skilleveggen bare en komfortabel løsning som demper støy og forbedrer varmekapasiteten i kupe en kald vinterdag, men viktig for sikkerheten også.
Tilleggsutstyr er også gulvet i lasterom til kroner 2500,-. Glatt gulv gjør det enkelt å skyve inn last i varerommet som rommer 3,2 til 4,7 m3 avhengig av om du velger kort Caddy eller lang Caddy Maxi . Nyttelast er på 1005 kg.

Ombygging
Alle typer Caddy kan bygges om til ditt behov. Alt fra kjølebil til rullende verksted er dekket via ombyggingsmuligheter, og derfor dekkes både privat og bedriftsmarkedet.
Overgangen til rullende kontor har heldigvis medført at «gamlekara» fremdeles har takhyllen til å oppbevare delekataloger og timelister i fred. Unggutta er for lengst over på elektroniske løsninger via Caddys Infotainment system, derfra kan man også ta imot nye oppdrag mens du er på farten.
Dieselmotor
Fremdeles vil dieselmotor være å foretrekke for bedrifter med lang kjørelengde.Dieselproblematikken i Oslo gjelder også for svært få og få antall dager. Unntakene er mange, dieselforbudet gjelder ikke for følgende trafikk: Kjøring til og fra ferge, kjøring igjennom Oslo til flyplass, pasienttransport og kjøring knyttet til liv og helse. Utrykningskjøretøy er fritatt og det viktigste unntaket av dieselforbudet for oss er at kjøretøy som brukes til næringsvirksomhet med dokumentert kjørebehov kan brukes likevel.
Håndverkeren som pendler til Oslo for å pusse opp et bad eller lignede blir således ikke berørt selv med dieselmotor. For privatmarkedet samt de med lav kjørelengde, slik som vaktmestertjenester i sentrum og lignende, faller valget naturlig nok på VW Caddy med bensinmotor og automatgir.

Konklusjon
Markedet forandrer seg hele tiden. Alle ønskere automatgir, en etterlengtet kombinasjonen bestående av bensinmotor og automat er nå mulig å velge i Volkswagen Caddy. Kombinasjonen gjør bilen «snerten» å kjøre, lavere vekt i fronten og bensinmotorens brede turtallsregister kler VW Caddy. Bedriftsmarkedet vil fremdeles velge Caddy med diesel, men privatmarkedet og alle de med årlig lav kjørelengde har nå fått en bil skreddersydd deres behov.
Fakta
- Volkswagen Caddy
- Motor: Bensin
- Slagvolum: 1.4-liter
- Effekt: 125 hk
- Moment: 220 Nm
- Gir: DSG automat
- 0-100 km/t: 10,3 sekunder
- Toppfart: 183 km/t
- Forbruk blandet: 0,56 l/mil
- Co2 utslipp: 128 g/km
- Egenvekt: 1.333 kg
- Tilhengervekt: 1.500 kg
- Lengde: 4,50 m
- Bredde: 1,79 m
- Høyde: 1,76 m
- Akselavstand: 2,68 m
- Utstyrsnivå: Caddy
- Laste volum: 3,2 m3
- Pris fra: Kr 222.400,-
- Pris prøvekjørt utgave: Kr 313.972,-
