«Bulkedagen» er her snart

22. desember er kjent som ”den store bulkedagen”. Det er imidlertid noen ting du kan gjøre for at julehandelen ikke blir vesentlig dyrere enn nødvendig.

Statistikk fra Finans Norge viser en påfallende økning i innmeldte skadesaker til forsikringsselskapene i førjulstiden. Den aller verste dagen er 22. desember, hvor det i fjor ble meldt inn snaut 1800 skader på personbiler denne dagen. Gjennomsnittet på samme dag i måneden resten av året var til sammenligning på 1000 skader – altså en 80% økning i antall skader.

Eneulykker og påkjøring av parkerte biler var de største ulykkesgruppene 22. desember – fulgt…

Av:
Oppdatert:
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

22. desember er kjent som ”den store bulkedagen”. Det er imidlertid noen ting du kan gjøre for at julehandelen ikke blir vesentlig dyrere enn nødvendig.

Statistikk fra Finans Norge viser en påfallende økning i innmeldte skadesaker til forsikringsselskapene i førjulstiden. Den aller verste dagen er 22. desember, hvor det i fjor ble meldt inn snaut 1800 skader på personbiler denne dagen. Gjennomsnittet på samme dag i måneden resten av året var til sammenligning på 1000 skader – altså en 80% økning i antall skader.

Eneulykker og påkjøring av parkerte biler var de største ulykkesgruppene 22. desember – fulgt av rygging og påkjørsel bakfra.

– Det handler nok mye om at folk er uoppmerksomme og stresset i forbindelse med julehandlingen, men på den tiden av året er ofte føret vanskelig i tillegg. Det kan gjøre det vanskeligere å unngå en ulykke dersom man ikke har gode dekk, sier produktsjef i Dekkmann, Torleiv Dalen Haukenes.

Han forklarer at mange bilister har dårligere dekk enn de kanskje tror, og at de ikke oppdager problemet før det er for sent.

– Idet man mister veigrepet eller ikke klarer å stoppe er det allerede for sent. Selv om man føler at dekkene duger til vanlig, er det først på vanskelig føre og i nødssituasjoner man virkelig trenger gode dekk, sier han.

Haukenes advarer samtidig mot å ”bruke opp” dekk som begynner å bli utslitt. Loven sier at vinterdekk skal ha en mønsterdybde på minimum tre millimeter, men egenskapene blir vesentlig dårligere enn et nytt dekk før dette.

– Det å tyne den siste millimeteren ut av et vinterdekk kan bli en veldig dårlig investering. Selv en liten skade på en parkeringsplass kan fort bli vesentlig mer kostbart enn et sett med splitter nye vinterdekk av god kvalitet, advarer han.

For å unngå en ekstra julesmell har Haukenes noen enkle tips.

– Vær oppmerksom på alt som skjer rundt deg, prøv å unngå stress og sjekk veigrepet ved å prøvebremse jevnlig. Hvis du i tillegg klarer å gjøre unna julegavehandlingen litt tidligere vil du kunne unngå den aller verste dagen, avslutter han.

Så mange materielle skader på personbiler ble meldt inn til forsikringsselskapene

22. desember

2016: 1774

2015: 1653

2014: 1896

23. desember

2016: 1550

2015: 1398

2014: 1616

Gjennomsnitt for den 22. i årets 11 første måneder

2016: 1006

2015: 947

2014: 898

Artikkelen fortsetter under annonsen