Hovedsesongen for salg av bobil og campingvogner regnes fra mars til august/september. En forholdsvis kort, men hektisk sesong for bransjen.
Av Tom Helgesen
I år har det vært ekstra stort trøkk, og i mai måned ble det solgt nesten dobbelt så mange bobiler som samme måned i 2016.
– Mai ble en rekordmåned med hele 632 nye bobiler på norske veier. Det er en hyggelig rekord, sier generalsekretær i Norges Caravanbransjeforbund, Geir Holm.
Hytte på hjul
Generalsekretæren har en forming om hvorfor det er en så stor økning:
– Det virker som det har skjedd noe med det norske folks oppfatning og holdning til bobilen. Det å eie en bobil oppfattes ikke som «harry». Det handler også om frihet; at man kan reise dit man vil – når man vil, sier han.
Han peker på at bobilen er en hytte på hjul, og at dagens bobiler har gode og praktiske løsninger, med eksklusivt innvendig design, og tilbyr mye komfort.
– Godt voksne mennesker som har tid og som ønsker å reise og oppleve ting sammen, velger oftere bobilen som er både rimeligere og mer fleksibel enn en hytte.
Øking på 15,9 prosent
Totalt i Norge ble det registrert 2 046 nye bobiler første halvår i år, noe som tilsvarer en økning på 15,9 % sammenliknet med 2016 som ble rekordåret i salget av nye bobiler.
Fortsatt er det bobiler over 3,5 tonn som øker mest med 32,3 %, men i antall er det registrert flere bobiler under 3,5 tonn. Her er økningen 9,1 %.
Samme trend
Selv om ikke Østfold er blant de fylkene med størst øking, merkes den økte interessen godt også her, kan Hans Erik Kingsrød hos Kingsrød Bobil fortelle.
Han har vært i denne bransjen i 13 år, og gleder seg over stadig økende pågang.
– Når man først har prøvd bobil og opplevd den friheten det gir, blir man gjerne bitt av basillen og deler sin begeistring overfor slekt, venner og kolleger. Slik rekrutteres nye brukere, sier han.
Kingsrød Bobil har funnet sin nisje i dette markedet, og er lykkelig som liten aktør.
– Vi har ikke de største og mest eksklusive bobilene, det får andre ta seg av. Vårt hovedsegment, er nye biler i området 700.000-1 million, forteller han.
Rekordomsetning
Også Alexander Gjermundsen, kommunikasjonsrådgiver ved Stamsaas fritid AS, gleder seg over utviklingen, og kan melde om at de går mot rekordomsetning i år.
Pr 30. juli hadde de solgt 212 bobiler og ligger godt an til å passere rekordomsetningen i fjor.
– Da solgte vi 328 bobiler, men vi lander på flere nye biler i år, så omsetningen blir trolig høyere enn i fjor, sier han.
Gjermundsen ser en klar trend i at man gjerne vil ha det komfortabelt i bobilen og bra med utstyr.
– ”Trefotsyken”, som mange båteiere kjenner til, gjelder for bobiler og campingvogner også. Etter hvert ønsker man mer romslig plass og bytter til en litt større utgave.
Flere campingvogner
Også salget av campingvogner øker. Statistikken for Norge samlet, viser en oppgang på 11,4 % sammenliknet med 2016. Det ble registrert 1808 nye campingvogner.
Anders Hulleberg, daglig leder hos Perry Caravan, bekrefter den økende interessen fra campere, både når det gjelder bobil og vogner.
– Vi satser på begge segmentene, og omsetter omtrent like mye på hver, forteller han.
Hulleberg merker godt at kundesegmentet gradvis har økt. Ikke minst ved at det er stadig yngre som handler.
– Markedet er ikke lenger bare det vi regnet som typisk campere tidligere. Nå er det stuerent for alle å ha med hytta rundt, og som har oppdaget det store brukspotensialet det har for innen ferie- og fritidssammenheng.
påpeker han.
Fakta om bransjen:
- Norges Caravanbransjeforbund har 139 medlemmer
- 94 er forhandlere
- I 2015 omsatte bransjeforbundets medlemmer for rundt 6 milliarder NOK
- Pr. 31.12.16 var det registrert 45 540 bobiler i Norge
- Pr. 31.12.16 var det registrert 114 382 campingvogner i Norge
- Ca. 70-80 000 campingvogner står uten skilter på fast plass