Nye Ford Ranger er bygd for å brukes. Ranger kan vade gjennom 80 cm vann, trekke 3,5 tonn og frakte 1250 kilo gods. En maskulin pickup.
Ford Ranger, 2016-modellen, er forbedret med en rekke design-, kapasitet- og teknologioppgraderinger, men det tøffe konseptet er beholdt. Kjør hvor som helst, når som helst, er fremdeles grunntanken bak Ford Ranger.
Forbedret drivstofføkonomi
Ranger har en god markedsandel internasjonalt. Bilmodellen var Europas mestselgende pickup i 2015 med over 27.300 biler, og de økte markedsandelen med hele 27 %. Nå ser det ut til at pickup-trenden endelig har kommet til Norge også.
Tidligere var enkelte svært bekymret for driftskostnader på denne typen biler, men nå leveres Ranger med Auto-Start-Stop-teknologi og elektrisk styring som bidrar til å senke drivstofforbruket med opptil 17 prosent, sammenlignet med fjorårets modell. Det er uten å redusere effekten, for motorutvalget består av 130- og 160 HK-varianter av Fords nyeste 2.2-liters TDCi dieselmotor og den kraftige, 5-sylindrede 3.2-liters motoren på 200 hester.
160-hesteren gir et godt eksempel på nykommerens drivstofføkonomi med et forbruk på 0,65 l/mil. Det betyr et CO2 -utslipp på 171 g/km. De som velger topputgaven, har heller ingen grunn til bekymring for driftskostnader. Vi kjørte nemlig den sterkeste utgaven med 3,2-liter dieselmotor, automat og 200 hk. Bilen klarer seg med 0,87 l/mil.
Tøffere enn forgjengeren
Ford Ranger fremstår enda mer maskulin i 2016-utgaven. Panseret har blitt mer lik Mustang med to skarpe knekker, bakskjermene har vokst i bredden og helhetsinntrykket er tøft. Stigtrinnene er også forandret, nå er de brede og praktiske.
Fronten er ny med samme DNA som Fords nye designspråk. På plass i førerstolen begynner prøveturen med å bemerke at motorlyden er bedre dempet enn tidligere. Ford Ranger innehar ikke den forfinede personbilegenskapen til enkelte konkurrenter på veien, men har sin helt egen nisje ved at Ranger er en mer maskulin bil. Bilen gir en følelse slik at vi har lyst til å kjøre rett over rundkjøringen istedenfor å kjøre rundt. Bakenden rister litt på ujevn vei med tom bil, men dette er helt som forventet med bladfjærer som takler tung last. Det må også nevnes at vi ble glad i automatgiret, 20.000 opp i pris fra manuelt gir, er vel anvendte penger.
I terrenget
Ford Ranger er en ekte terrengbil med 4×4 og reduksjonsgirkasse slik at det er en lavgirserie tilgjengelig. Til vanlig bruker vi 2H-serien, da har vi bakhjulsdrift for å spare drivstoff, men det er enkelt å skifte over til 4H firehjulsdrift via hjulet i midtkonsollen. Et klikk til så er vi over i 4L, alle gir har lavere utveksling, slik at mer moment går ut til hjulene.
For de virkelige utfordrende situasjonene i terrenget, er det mulig å legge inn en elektrisk sperre på bakakselen også. Offroad-pakken er tilvalg med beskyttelsesplater under motor, girkasse og drivstofftank. Pakken koster 5.500 og inkluderer også elektrisk differensiallås på bakakselen.
Passer de fleste
Det er vanskelig å finne svakheter i modellutvalget. Ford Ranger leveres med tre forskjellige kabintyper og fire utstyrsversjoner.
Ranger er greit utstyrt allerede fra det rimeligste utstyrsnivået XL, da følger blant annet elektronisk stabilitetskontroll og elektriske vinduer med. Det er to trappetrinn til før vi kommer til demobilen med alt utstyr i Wildtrak-utgaven. Vår bil er en 4-dørs Rap Cab, med kortere førerhytte en Double Cab, men de små bakdørene kan likevel åpnes 90 grader for enkel innlastning av gods.
Den store kabintypen Double Cab varebil mangler av avgiftsmessige årsaker bakerste seterad. Denne plassen er praktisk til å låse inn verdifullt verktøy man ikke ønsker skal være utsatt bak på lemmen. Hardtop med vinduer i bilens farge kan gjøre den samme jobben med å beskytte eiendelene, men det er opp til kunden om han ønsker en tett hardtop eller en åpen bedliner på lemmen.
Ny teknologi
Utviklingen innen teknologi går i rasende fart og Ranger er nå blitt oppgradert med Ford SYNC 2 og en ny 8″ berøringsskjerm med talestyring og Adaptiv cruisekontroll, filskiftevarsler med filskifteassistent og trafikkskiltgjenkjenning.
Dette utstyret er nytt av året og det stopper ikke der, for ved å kople opp «Siri» via mobilen, så leses også tekstmeldinger opp via talestyring.